Welk statief gebruik ik zelf?
Al snel nadat de fotografie in 2012 mijn aandacht had veroverd heb ik een statief aangeschaft. Ik had nog niet zoveel kennis van zaken dus koos ik vooral voor een voordelig model, in mijn geval van het merk Velbron.
Na twee jaar begon het statief kuren te vertonen. Toen ik serieus met landschapsfotografie begon heb ik een steviger carbon statief van het merk Benro aangeschaft. Ik heb gekozen voor een balhoofd statiefkop en deze heeft me altijd goed gediend. Helaas heb ik dit statief na een door regen afgebroken sessie ergens in de middle of nowhere buiten laten staan….Oeps!
Dat was best even balen want intussen was ik al begonnen als zzp’er en gebruikte ik het statief steeds meer voor interieurfotografie. Uiteindelijk was het mijn vriendin die zij dat het vooral een kans was om een nog beter statief terug te kopen….👍
Omdat interieurfotografie voor mij nu het belangrijkst is maar ik ook af en toe nog wel eens een landschap wil fotograferen ben ik voor een nog robuuster carbon statief van wederom Benro gegaan. Dit was een behoorlijke investering maar het gebruik is simpelweg een genot. Alles werkt soepel , er zitten ingebouwde waterpassen op en het statief is super degelijk, best wel groot maar niet zwaar.
Waarom heb je nu eigenlijk een statief nodig voor interieurfotografie?
Hier volgen de acht redenen waarom ik een statief gebruik:
- Om te beginnen helpt een statief je om altijd, dus zonder missers, messcherpe foto’s te maken. Ik weet het , er zijn genoeg fotografen die om scherpe foto’s te maken geen statief nodig hebben. Ook ik kan fraaie foto’s maken zonder statief maar als ik 100% zeker wil zijn van een 100% scherpe foto en ik heb de tijd (bij statische onderwerpen) , dan kies ik toch voor een statief.
- In situaties waarbij de hoeveelheid licht niet voldoende is om uit de hand te fotograferen. Bij interieurfotografie heb je best wel vaak te maken met een beperkte hoeveelheid licht. Dit kun je op twee manieren oplossen. De eerste mogelijkheid is om de iso-waarde van de camera te verhogen. Dit leidt echter tot meer ruis, dus tot een minder goed eindresultaat. De tweede optie is om gebruik te maken van een statief. Zo kun je altijd met de laagst mogelijke iso-waarde fotograferen en heb je altijd de beste kwaliteit
- Als je een serie interieurfoto’s moet maken dan is het voor de kijker niet prettig en ook niet handig als deze allemaal vanaf verschillende hoogtes zijn gefotografeerd. Door gebruik te maken van een statief weet je zeker dat alle foto’s vanaf precies dezelfde hoogte zijn genomen.
- Er bestaan kleine waterpasjes die je op het schoentje van de camera kunt schuiven. Hiermee kun je er eenvoudig voor zorgen dat alle lijnen recht staan. Mijn ervaring is dat dit alleen prettig werkt als je van een statief gebruik maakt. Bovendien heeft een goed statief ook een ingebouwd waterpasje, waardoor je ervoor kunt zorgen dat de poten van het statief ook waterpas staan.
- Zoals ik in mijn vorige blog heb geschreven hou ik ervan om personen vervaagd in beeld te brengen. Voor mij gaat dit prettiger als mijn camera op een statief staat. Je kunt zo gemakkelijk de sluitertijd wijzigen en vanuit precies hetzelfde perspectief blijven fotograferen.
- Als ik met een interieuropdracht bezig ben maak ik meestal belichting trapjes. Dit wil zeggen dat ik van elk shot verschillende belichtingen maak. Ik doe dit omdat het op locatie soms wat lastig te beoordelen is of een foto beter wat lichter of donkerder kan zijn. Met belichting trapjes kun je later de beste uitkiezen en zit je altijd goed. Om verschillende belichtingen te maken van exact dezelfde positie gebruik ik een statief.
- Ik maak zelf geen gebruik meer van de HDR techniek maar voor diegenen die dit wel willen is het vrijwel alleen mogelijk als je minimaal drie belichtingen maakt van exact hetzelfde shot. Later kun je dan met behulp van software één eindbeeld maken, met details in de schaduwen en de hooglichten. Mijn ervaring met HDR is dat voor de beste resultaten een statief nodig is.
- Een statief maakt dat het werk wat langzamer gaat. Soms is dit een nadeel maar meestal helpt het je om beter na te denken over de compositie, de belichting etc. Uiteindelijk denk ik dat je door een statief te gebruiken bewuster fotografeert en dat het je helpt het maximale uit de situatie te halen.
Tot slot wil ik nog wel even zeggen dat ik bij close up opnames en soms bij sfeeropnames ook wel eens zonder statief fotografeer maar dit zijn de uitzonderingen op de regel.
De kosten voor een degelijk statief inclusief balhoofd variëren tussen de € 600,- en de € 1.000, een statief is hiermee dus niet goedkoop. Een statief maakt echter wel degelijk een verschil en is één van de vele manieren waarmee de professional zich onderscheidt van de leek.
NB:
- Klik op de beelden om de foto’s duidelijk te zien.
- Alle beelden zijn door mijzelf gemaakt.
Wil je meer van mijn werk zien? Ga dan naar de homepage. Het startpunt van deze website bevat een full screen slideshow met mijn beste foto’s.
[newsletter]