Architectuurfotografie & weersomstandigheden
Voor architectuurfotografie zijn het licht en de weersomstandigheden cruciaal. Want als er geen zonneschijn wordt voorspeld dan kan een exterieur fotoshoot niet door gaan. Een object dat geen zonlicht ontvangt komt over het algemeen vrij dof en saai over.
Voor interieurfotografie ligt het net iets anders omdat voor sommige opdrachten een bewolkte dag prima is. Het licht in de ruimte is dan diffuus en dat is voor de camera gemakkelijker te registreren. Maar als een te fotograferen object een mooie lichtinval heeft, dan wacht ik wel op een dag met zonneschijn.
Bij architectuurfotografie zijn we afhankelijk van een draaiende zon. In de wintertijd is de draaicirkel korter dan in de zomermaanden. Daarom moet er goed worden bekeken wanneer en op welk tijdstip een exterieur gefotografeerd word.
Aan het begin en aan het einde van een dag is het licht vaak het mooist om te fotograferen. Ik fotografeer daarom ook altijd een zonsopgang of zonsondergang samen met de schemering. Bij een schemering foto (blauwe uur) is het noodzaak dat zowel de binnen- en buitenverlichting van het object aan is.
Manier van werken
Gemak is een belangrijk aspect is voor de meeste opdrachtgevers. Daarom kan ik in principe geheel zelfstandig werken. Dus één telefoontje naar de gebruikers van het object en een bericht naar mij voor de opdrachtverstrekking is voldoende. Daarna maak ik zelf de afspraak met de gebruikers van het object.
Voor aanvang van een fotoshoot zal er een bespreking plaatsvinden. Daarbij kunnen er instructies worden gegeven en wil ik in ieder geval een goed begrip hebben van de wensen van de opdrachtgever. Daarna ga ik met behulp van apps bekijken hoe de situatie en de ligging t.o.v. de zon is en de opdracht verder plannen.
Voor interieur- en architectuurfotografie spreek ik meestal van te voren af uit hoeveel foto’s de fotoreportage zal bestaan. Na de fotoshoot zet ik een serie halfbewerkte foto’s online waaruit de opdrachtgever een een selectie kan maken. Ik maak altijd wat meer foto’s dan afgesproken zodat er wat te kiezen valt.
De geselecteerde foto’s worden ten slotte volledig nabewerkt en daarna online verstuurd via wetransfer. De opdrachtgever ontvangt de foto’s in hoge resolutie en in webformaat.
Ga naar de homepage om mijn beste foto’s in een fraaie slideshow te zien.
Om mijn interieurfoto’s te bekijken kan je naar mijn pagina interieurfotografie gaan.
Als je een paar basis tips wilt leren over architectuurfotografie, ga dan naar dit artikel op zoom.nl.