Profiel foto Elroy Spelbos
Elroy Spelbos

Foto credit: Carol Bellver)

Op deze pagina kan je de biografie van architectuurfotograaf Elroy Spelbos lezen. Elroy is 39 jaar oud en werkt sinds tweeëneenhalf  jaar als freelance architectuurfotograaf.  Als zelfstandig ondernemer zijn zijn persoonlijkheid en vaardigheden belangrijk. Daarom vertelt hij hier meer over zichzelf en hoe hij architectuurfotograaf is geworden.

Voordat ik als architectuurfotograaf werkte deed ik heel wat anders. Ik heb een HBO opleiding Financieel Management afgerond en daarna een tijdje in de financiële sector gewerkt. Totdat ik er op een gegeven moment genoeg van had en het over een andere boeg wilde gooien. Ik besloot om een wereldreis te maken en dat was één van de meest bijzondere ervaringen in mijn leven. Helaas ben ik in het buitenland tegen het einde van de reis ziek geworden. Deze ziekte, die begon als tropische ziekte, heeft mijn systeem zodanig verstoord dat ik uiteindelijk ziek thuis kwam te zitten. 

Tijdens deze ziekteperiode heb ik de fotografie ontdekt. In het begin was het alleen om de tijd te doden maar al snel werd het mijn grootste passie. In de loop der jaren ben ik mij blijven ontwikkelen. Eerst fotografeerde ik van alles. Daarna heb ik mij gespecialiseerd in landschapsfotografie en uiteindelijk heeft heb ik mijn interesse verlegd naar architectuurfotografie. Door cursussen en online trainingen te volgen en met name door veel te doen, heb ik een professioneel niveau bereikt.

Begin 2017 was het tijd om mijzelf in te schrijven bij de kamer van koophandel en sindsdien is Elroy Spelbos Fotografie een feit. In de eerste maand werd mij al snel een interieuropdracht aangeboden.  Eén opdracht werden er meer en langzaamaan begon ik te beseffen dat ik als interieur- en architectuurfotogaaf mijn brood zou kunnen verdienen.

Om mee te kunnen denken met architecten en mijn werk naar een hoger niveau te tillen lees ik veel over architectuur. Ik heb zowel interesse in moderne architectuur als de geschiedenis van de architectuur.

Als interieur- en architectuurfotograaf leg ik mijn creativiteit als het ware bovenop de creativiteit van de ontwerper. Mijn doel is om het werk van de ontwerper in een spectaculaire foto op zijn best weer te geven. Soms heeft de opdrachtgever specifieke voorkeuren of wensen, dan wordt het mijn taak om dat in de foto naar voren te brengen. 

In mijn foto’s probeer ik te bewerkstelligen dat mensen zich in de ruimte wanen. Ik wil dat ze de sfeer van de ruimtes voelen. Een architectuurreportage moet het verhaal vertellen van het object. In die zin zie ik mijzelf dan ook als een visual storyteller. De volgorde is hierbij ook belangrijk. Ik fotografeer altijd eerst het grote geheel en ga daarna op zoek naar interessante beelden waarin een beperkt deel van de ruimte te zien is. De kijker wordt op deze manier visueel door het pand geleid. 

Op dit moment werk ik uitsluitend met natuurlijk licht. In photoshop of andere software kan ik verschillende belichtingen laten samenvloeien met een gebalanceerde foto als resultaat. Maar ik  blijf openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Fotografiestijlen veranderen in de loop der tijd, en ik zorg ervoor dat ik daar van op de hoogte ben en blijf. 

Ik werk over het algemeen alleen en altijd met een tablet op standaard om de geschoten beelden direct in het groot te kunnen bekijken. Mijn werkgebied is niet vastomlijnd. Ik werk door heel Nederland en ben ook voor opdrachten in het buitenland beschikbaar. Mijn vriendin is woonachtig in Valencia en ik heb daar inmiddels ook een aantal opdrachten mogen uitvoeren.

Deze website en biografie van architectuurfotograaf Elroy Spelbos zijn in eerste instantie in de lucht om zijn werk als interieur- en architectuurfotograaf te laten zien aan potentiële opdrachtgevers. Maar Elroy hoopt oprecht dat iedere bezoeker ook gewoon kan genieten van de foto’s op deze website.

Om het werk van Elroy te bekijken kun je naar de Homepage gaan. Elroy schrijft ook regelmatig blogs. Ook op social media is hij aanwezig. Volg hem op Linkedin , Facebook en Instagram