Architectuurfotografie met personen
Vanaf het moment dat ik mij meer op architectuurfotografie ben gaan richten viel het mij op dat er ook vaak personen in beeld aanwezig waren bij foto’s van andere fotografen. Dit sprak mij direct aan. Vooral wanneer deze personen vervaagd in beeld kwamen en opgingen in de ruimte.
De meerwaarde van personen
Architectuurfoto’s met personen in beeld hebben een aantal pluspunten ten opzichte van foto’s zonder personen in beeld:
• Allereerst omdat je op deze manier kunt laten zien hoe het gebouw gebruikt wordt. Een gebouw is immers ontworpen voor de gebruikers ervan. De functie van het gebouw wordt dus geaccentueerd.
• Ten tweede zorgen personen voor dynamiek in een foto. Hierdoor gaat het beeld meer leven. Omdat mensen de aandacht van de kijker trekken is het is wel van belang dat de personen niet het beeld overheersen. Ze moeten onderdeel van de gefotografeerde ruimte zijn.
• Personen in architectuurfoto’s helpen ook om de schaal en verhoudingen van het gebouw in relatie tot de mens weer te geven. Zonder mensen in beeld is het soms lastig voor de kijker om een goed beeld te krijgen van de afmetingen van de ruimte.
Omgaan met privacy
Door strenge regels op het gebied van rechten mag je niet zomaar foto’s van personen die herkenbaar in beeld komen commercieel gebruiken. Het is dus belangrijk om de personen die in beeld komen onherkenbaar in beeld te brengen. Je kunt dit ook achteraf regelen tijdens de nabewerking.
Zoals al eerder gezegd kan je personen vervaagd in beeld brengen. Dit effect kan je verkrijgen door een wat langzamere sluitertijd te hanteren. Mijn ervaring heeft me geleerd dat dit het gemakkelijkst gaat door een statief te gebruiken. Dit zou ik overigens iedereen aanraden die zich ook maar een beetje serieus met architectuurfotografie wil gaan bezighouden. Een andere optie is om mensen niet vol in het gezicht te fotograferen maar juist als ze opzij kijken, in gesprek zijn of voor je uit lopen.
De praktijk
Er zijn drie manieren te onderscheiden hoe je met personen op locatie kan werken. De eerste is wachten op het juiste moment totdat er mensen door het beeld bewegen. De tweede optie is om mensen die al in beeld zijn te stimuleren door te gaan waar ze mee bezig zijn (een handeling of een gesprek). En de derde optie is om te werken met modellen of een assistent en deze te regisseren.
PS: even op de beelden klikken om ze goed te bekijken.
Wil je meer van mijn werk zien? Ga dan naar de homepage. Het startpunt van deze website bevat een full screen slideshow met mijn beste foto’s.
[newsletter]