Station Luik-Guillemins
Achtergrondinformatie
Zo af en toe zie ik op fotografie websites foto’s voorbijkomen van het Station Luik-Guillemins. Dit indrukwekkende treinstation is in de periode van 1998 tot 2009 radicaal vernieuwd. En het mocht wat kosten want het hele project heeft in totaal 445 miljoen euro gekost.
Het oude station voldeed niet meer en kenbaar was er dus genoeg financiële ruimte voor een ambitieus plan. Er werd een internationale wedstrijd uitgeschreven die uiteindelijk gewonnen werd door de bekende architect Santiago Calatrava.
Behalve dat het een internationaal HSL-station is, geldt station Luik-Guillemins vooral als een architectonisch hoogtepunt. Het is enigszins vreemd om zo’n ambitieus project te zien in de toch wat verarmde en onaantrekkelijke stad die Luik lange tijd is geweest.
Toch zijn er de afgelopen jaren nog een tweetal prestigieuze projecten bijgekomen in de stad. Het ene is een modern winkelcentrum dat de naam Médiacité draagt en het andere is de Paradis toren. Er gebeurt dus meer in deze stad op het gebied van stedelijke vernieuwing.
De Architectuur
Ik heb al eens eerder een ontwerp van Santiago Calatrava gefotografeerd, dat was de “Ciudad de las Artes y las Ciencias” in Valencia. Er zijn zeker overeenkomsten tussen de twee gebouwen, dat komt ook omdat de stijl van Calatrava vrij goed herkenbaar is.
Net als bij de “Ciudad de las Artes y las Ciencias” is er veel gewerkt met wit beton. De vormen en het formaat van het gebouw zijn indrukwekkend.
Wat mij als eerste opviel bij het zien van het station was dat het perron gedeelte van Luik-Guillemins open is. Het wordt alleen van bovenaf beschermd door een gigantische overkapping. De stationshal ligt onder de perrons. Deze vond ik vrij ingetogen en wat aan de lage kant. Er zijn wel twee indrukwekkende trappen aan de achterzijde van de stationshal. Eén daarvan is een roltrap en is heel erg fotogeniek.
Fotograferen van station Luik-Guillemins
Voor een familie vakantie verbleef ik een weekje in de Belgische Ardennen. Aangezien Luik slechts op 45 kilometer ligt, had ik een mooie kans om het station nu zelf een keer te fotograferen.
Fotograferen op en rondom station Luik-Guillemins is gemakkelijk. Je kunt er in alle vrijheid je gang gaan. Het enige dat er kan gebeuren is dat er af en toe iemand op je af komt om geld te vragen. De beveiligers en het personeel van het station zijn heel vriendelijk. Het lijkt erop dat het ze het leuk vinden dat je “hun” station fotografeert. Ook je statief mag je gewoon opzetten, niemand zal er wat van zeggen.
Om het gebouw op zijn best te laten zien heb ik ervoor gekozen om vooral na zonsondergang te fotograferen, waarvan veel tijdens het blauwe uur. Als het omgevinglicht en de verlichting van het gebouw in balans zijn, kan fotograferen in het blauwe uur spectalulaire foto’s opleveren.
Het is lastig om het gehele gebouw aantrekkelijk frontaal op de foto te krijgen. Er is behoorlijk wat afleiding in de vorm van bomen en perken. Misschien dat het mogelijk is om van dichtbij een horizontale panorama te maken, zelf had ik geen tijd meer om dit te proberen.
Twee avonden heb ik station Luik-Guillemins bezocht om te fotograferen. Als ik weer eens in de buurt ben dan ga ik nog een keer terug om ook overdag te fotograferen. Ik ben ervan overtuigd dat je hier bij ieder bezoek wel weer nieuwe standpunten en mogelijkheden kunt vinden.
Interessante links
Voor meer informatie met betrekking tot een bezoek aan luik of station Luik-Guillemins ga je naar de website van visité Liège.
Ben je geïnteresseerd geraakt in het werk van Santiago Calatrava en wil je meer zien of weten? Ga dan naar zijn website Santiago Calatrava.
Mijn vorige blog is alweer van een tijdje geleden. Het gaat over een interieuropdracht die ik heb gedaan in de Spaanse stad Valencia. Om deze te lezen ga je naar mdminteriorismo.
Wil je meer werk van mij bekijken? Ga dan naar de homepage van deze website.